Kaj so posteljne stenice?


Posteljne stenice ali Cimex lectularius in Cimex hemipterus so člani reda žuželk Hemiptera.

Čeravno javno novodobno uporabljamo besedo »stenica« kot sinonim besede »žuželka« so Hemiptera »prave stenice«.

Obstaja več kot 80,000 vrst Hemiptere, ki vključujejo splošno poznane žuželke kot so listne uši, ……..
Posteljnje stenice so samo majhna družina v tem redu imenovana Cimicidae. The parazitov je na svetu najmanj 92 poznanih vrst, najpogostejša  je Cimex lectularius.
 

Posteljne stenice  so žuželke ki nimajo kril in so trebušno-hrbtno sploščene ovalne oblike. Odrasla posteljna stenica je rjave, rdečkasto- rjave barve. Odrasla posteljna stenica je velika 5-6 mm medtem, ko nakrmljena s krvjo meri skoraj 10 mm.

V zadnjih dveh desetletjih so se posteljne stenice ponovno pojavile povsod po svetu. V sedemdesetih letih so celo poklicni DDD izvajalci, ki so rutinsko izvajali DDD postopke v hotelskih objektih v Londonu smatrali težave zaradi posteljnih stenic kot redkost. Čeravno se posteljne stenice splošno ne smatrajo kot zdravju škodljive, pa je sobivanje z njimi zelo neprijetno. Čeravno posteljne stenice niso prikazovane kot prenašalke bolezni, študije kažejo, da te najmanj prenašajo bakterijo poznano po tem , da včasih povzroča težko obvladljive infekcije. Študije na siromašnih urbanih površinah  v Vancouvru, Kanada, kjer se je povečala infestacija s  posteljnimi stenicami kažejo, da posteljne stenice prenašajo dve na zdravila odporne bakterije,  na meticilin odporen zlati stifilokok (Staphylococcus aureus) in na vankomicin odporen enterokok.

Čeravno ni definitivnih vzrokov za to globalno povečanje razširjenosti se predvideva, da je temu tako zaradi več vzrokov:

  • Povečanje mednarodnih potovanj v zadnjem desetletju (Vsi stadiji razvojnega cikla tega škodljivca so se sposobni   transportirati v prtljagi, oblačilih, posteljnini in opremi. Posteljne stenice lahko infestirajo letala, ladje, vlake in avtobuse.)
  • Povečanje kratkotrajnih postankov v hotelskih sobah zaradi poslovnih potnikov, letalskih posadk in turistov
  • Zmanjšanje uporabe insekticidov s podaljšanim delovanjem za zatiranje ščurkov in drugih škodljivih žuželk
  • Ponovna uporaba infestiranega pohištva, opreme, žimnic in divanov, ki bi morali biti uničeni
  • Rezistenca povzročena zaradi neučinkovitih obdelave
  • Neugotovljene infestacije, kjer popikane osebe nimajo prepoznavnih reakcij na pike
  • Izvajalci DDD nimajo dovolj izkušenj z posteljnimi stenicami kajti skozi tri desetletja te niso predstavljale problemov


Najpogosteje posteljne stenice najdemo na lokacijah z visoko frekvenco spreminjanja zasedenosti kot so hoteli, hotelski in apartmajski kompleksi. Take infestacije običajno niso odraz slabe higiene ali vzdrževanja, čiščenja…. Razlog je v dejstvu, da je najemnik nekje prišel v stik z posteljnimi stenicami in jih pustil za seboj, da lahko pikajo druge. Glede na to, da več potujemo,  možnost, da se bomo soočili s situacijo, ko bomo vstopili v prevozno sredstvo infestirano z posteljnimi stenicami in jih prenesli v hotel ali domovanje narašča.

Vsekakor pa v primeru, da opazite ali sumite na infestacijo s posteljnimi stenicami priporočamo, da navežete stik s poklicnim izvajalcem DDD. Ta vam mora ponuditi nasvete glede nadaljnjih ravnanj! V primeru, da jih opazite v hotelski sobi nemudoma obvestite recepcijo in zahtevajte premestitev v drugo sobo.

Vabimo vas, da si tudi ogledate najpogosteje zastavljena vprašanja glede stenic v menijski vrstici Najbolj pogosta vprašanja!


Za dodatne informacije, nasvete, cene storitev oziroma dogovor o izvedbi storitve vas vljudno vabimo, da nas kontaktirate po telefonu, elektronski pošti ali kontaktnem obrazcu!